Triode Dick's Page
Een stroombron voor direct verhitte voorbuizen.
*
update: 22-4-00
Ik was deze week het internet magazine "Valve" even aan het downloaden. Dat is een uitgave van Doc Bottlehead. Ook wel bekend als auteur van artikelen in Sound Practices. Er staan vaak zeer leuke artikeltjes in beschreven, al dan niet ingezonden door medehobbyisten. Mijn blik viel op een artikel over het voeden van DHT's (Direct Heated Triodes). Ik vind ook een DHT fillament (gloeidraad/ kathode) gevoed uit een accu mooier en wat ronder klinken dan gevoed uit een driepoot stabilisator. Maar zo'n driepoot is zo makkelijk in gebruik en klinkt nou ook weer niet superslecht. Maar het verhaal klonk toch zeer plausibel. En er stond een link vermeld naar de homepage van Tom Ronan. De man heeft veel werk gestoken in het uit een stroombron voeden van DHT. En het begon snel te kriebelen. Mmm,...  toch eens wat in elkaar froebelen. en zo gezegt, zo gedaan. Op de homepage van Tom Ronan wordt met allerlei voorbeelden uit de doeken gedaan hoe het één en ander aangepakt moet worden. Lees het artikel zelf maar eens. Meer dan interessant.
De Philips B406 die op mijn lijnamp staat.
Maar ja, een protoprobeersel was snel gemaakt. Alleen die oude "troep" is niet erg constant als het om de stroom gaat die de triodes vragen. De één trekt 95 mA en de ander kan wel 105 mA vragen bij de 4 Volt gloei die wordt voorgeschreven. Ik heb dus een tunepotmetertje aangebracht. Een vaste weerstand van 22 Ohm en een potje van 50 Ohm. En dat werkt wonderschoon. Op de honderste instelbaar.
Nadat de schakeling op mijn werkbank een dag onder spanning had gestaan, bleek dat de warmteontwikkeling, de triode trekt maar 100 mA., heel laag was. En heel stabiel. De voorversterker uit het rek, en de schakeling, groot woord voor zo'n klein ding, ingebouwd. Ik heb de spanning van de eerste stabilisator op 9 Volt gedraaid en vervolgens met de potmeter van de stroombron de stroom zo ingesteld dat er 4 Volt gloeispanning op de buis staat. Vervolgens de 10 Volt omlaag draaien tot de 4 Volt terug loopt. Dan staat er ongeveer 7 Volt op de stroombronschakeling. Ik heb vervolgens een halve Volt extra gegeven. Zo hoeft de stroombron weinig vermogen te dissiperen en blijf 'ie lekker koel. In mijn geval is een koelprofiel dan ook niet nodig.
De LM317T met de benodigde onderdelen.
Nu de hamvraag! Werkt het? Jawel, het werkt! De weergave van het midden wordt ronder, voller. Niet meer uitgebleekt, zoals de Tom Ronan het beschrijft. Het lijkt er op dat ik geen accu's meer nodig heb. En dat met behulp van een simpel schakelingetje als dit. Ik had ook niet verwacht dat een gewone stabilisatie zo veel minder was. Conclusie: Heb je DHT's die op gelijkspanning moeten, probeer deze schakeling eens. Ik vind hem zeer de moeite waard.
triode.dick@home.nl
Homepage: Tom Ronan
Bottlehead
schema