Triode Dick's Page
Voedingsrimpelonderdrukker
update:8-5-00
Dit idee kreeg ik onlangs van audiovriend Olaf. Die had het weer van audiovriend Kees. En toen ik die er naar vroeg, vertelde hij dat het uit een oud buizentechniekboek kwam. Met z'n allen weet je meer dan iemand alleen........ En ik hang het ideetje hierbij helemaal aan de grote klok. Heeft ieder er wat aan! Doe er je voordeel mee.
Waar gaat het hier om? Kees vertelde me dat een kennis van hem een phonotrap gebouwd had. Maar de beste man had geen gestabiliseerde voeding op zijn versterker. Resultaat: hummmmm...... Een dikke brom. En toen kwam het schakelingetje in het spel. Het is een simpele schakeling welke niet in de signaalweg zit, maar wél de rimpel op de voedingspanning effectief onderdrukt! En het werkt met een buis! No transisssstor dus.
Het schakelingetje werkt als volgt: De rimpel wordt op het rooster van de ECC81 gezet. En weer achter de schakeling in tegenfaze teruggezet op de voedingslijn. Met de potmeter draai je tot de rimpel minimaal is. En schoon is de voeding. Het werkt simpel en doeltreffend!
Met een ECC83 of een 6SL7 gaat het ook. Maar dan moet de potmeter worden vergroot naar 5 KOhm. Een ECC81 heeft een hoge mu (versterkingsfactor) én een lage Ri (inwendige weerstand). Met deze buis is een potmeter van 1KOhm al voldoende! Gebruik dus als het kan een ECC81 of 12AT7. Deze buis is nog volop in omloop. En zo is er toch nog een mooie toepassing voor door mij toch enigs-zins verguisde ECC'tjes.
triode.dick@home.nl