Kwartet

Het is Afke's kwartet geworden. Vorige week 7 jongen, halve week geleden 5 jongen, en vrijdag nog vier. Een er van leek het ook niet te gaan halen, zat vrijdag een paar uur vrijwel bewegingsloos in de kast, terwijl de andere drie rondsprongen. Zaten ook wat 'neten' op het koppie, waarschijnlijk van de vleesvliegen die in de overleden vogeltjes eitjes hebben gelegd. Die lijkjes hebben we nog niet goed gezien, want die liggen onderin het nestkuiltje en Afke koolmees heeft er pluis en mos overheen getrokken. Binnenkort voorzichtig de kast openen en schoonmaken.
Zaterdag 17 mei, weer mooi, zaten alle vier de jongen weer volop actief te wezen. Er is een hele dikke bij, hebben we Cartman genoemd. En het kleintje hebben we Scruffy genoemd. We hadden gedacht dat de jongen op zondagochtend zouden uitvliegen, dan hebben ze 20 dagen in het nest gezeten. Zo niet, Cartman. Het eigenwijze beest vloog zaterdag tegen de avond (18:12) uit. Heeft nog wel een uur in de meidoornhaag net onder de kast zitten tjiepen, en werd daar ook door Afke gevoerd.
koolmees 3 en 4
Zondag ochtend ging ik meteen kijken, op het nippertje! Nr. 2 was een halve minuut voor ik de bijkeuken in kwam uitgevlogen en nummer drie zag ik aanstalten maken op de (drie minuten lange)
webcamfilm, en vlug naar buiten om het vogeltje te zien uitvliegen. Om 7.26 en 7.27 uur. De klik in het geluid, ongeveer na twee minuten, is de deur naar de bijkeuken, als ik binnenkom. Scruffy, het vierde, wat rafelige kuiken, blijft nog even binnen en wordt nog 1-2 keer gevoerd. En om 8.37 vliegt ook Scruffy uit. Met nog nauwelijks een staartje, vliegt dat niet echt soepel. De rest van de dag horen we volop koolmeesgekwetter, maar ja, of dat die 'van ons' zijn, is niet te zeggen. Meerdere families in ieder geval.