Berkenwants

Stinkbeestjes, die wantsen.
In de achtertuin vooral in de buurt van de appelboom. In de voortuin bij de enorme berk. Ze stinken niet alleen als ze zich een beetje bekneld voelen (bv omdat je ze van je mouw veegt of uit je haar probeert te plukken) maar ze smaken ook vies! Dat merk ik af en toe als ik een appeltje van de boom pluk en niet zie dat er net vlakbij de steel-aanzet een wants zit.


Dit weekend zag ik ze in grote groepen zitten in de graspluimen van prachtriet. Op de foto gezet en toen eens opzoeken welke naam bij dit stinkbeestje hoort. Dat bleek niet zo moeilijk: ik denk de berkenwants of elasmucha grisea, 6-8 mm lang. En ze zijn overal in Nederland en België algemeen, althans daar waar berken voorkomen. En ja, in de achtertuin staan vlak naast de appelboom ook diverse berken... Dus geen appelboomwantsen, maar ook hier: berkenwantsen.Via deze link: insecten::wantsen vind je nog wat meer wantsenfoto's.

NASCHRIFT 30 december 2010, n.a.v. mail Thijs de Graaf. iIj schrijft:
"Maar de wants op je pagina http://homepage.mac.com/hetgroentje/iblog/files/category-beestjes.html , die je berkenwants elasmucha grisea noemt, is een Kleidocerys resedae Familie: Grondwantsen (Lygaeidae) Deze zijn kleiner en komen uit een andere familie. Ze leven wel in de buurt van berken. De Duitsers noemen het een Birkenwanze. Dus zo ver zat je ook niet naast. Ik heb wat informatie over deze wantsjes staan op http://www.tuin-thijs.com/wantsen.htm ".
Bedankt Thijs.