Tuinvogeltelling 2005

Komend weekend is het zo ver.

In het weekend van 17 en 18 december 2005 wordt de nationale tuinvogeltelling gehouden en iedereen kan meedoen. Alles wat je moet doen is in het weekend van 17/18 december een uur lang alle vogels te tellen die je in de tuin ziet. De beste tijd is tussen 9 en 10 's morgens en het is handig om de vogels in de loop van komende week al te voeren op een plek waar je ze vanuit huis kunt zien. Ideaal is het als je een raam hebt van waaruit je de hele tuin kunt overzien.
Op de website
www.tuinvogeltelling.nl is een turflijstje te vinden. De meest voorkomende tuinvogels zijn daarop al aangegeven en je hoeft dan alleen nog aantallen te turven. Verder is opgesomd wat de verschillende vogels lekker vinden. Om een specht te lokken kun je een stuk spek/zwoerd aan een boom spijkeren en mussen houden van havermout. Na afloop kunnen de gegevens via een speciale button op de zojuist genoemde website worden ingestuurd. Met de ingezonden waarnemingen wordt de Nationale Tuinvogel Top-10 2005 samengesteld. Vorig jaar won de mus.

Ik heb al her en der in de tuin pinda's in een netje opgehangen en een vetbolletje en een voederautomaat (omgekeerde plastic fles) met zonnepitten. Op een tafeltje heb ik wat brood voor merels en (ongezoete, ongekookte) havermout voor mussen. Merels, mezen, en roodborstjes zijn zeer frequente bezoekers in onze tuin, maar mussen zien we maar zelden...

Ik ben benieuwd hoeveel vogel/vogelsoorten zich gaan vertonen... door de verbouwing is het een flinke puinhoop en er liggen allerlei bouwmaterialen in het stuk tuin waar vaak de merels en ander gevogelte naar kleine beestjes zoeken op de grond en tussen het mos.