Goudvink

Twee weken terug schreef ik over de nationale tuinvogeltelling, een uur lang vogels in de tuin tellen in het weekend van 17/18 december.
Er blijkt ook een wintertelling te zijn, van SOVON. De bedoeling is steeds 5 minuten te tellen, vanaf een vaste positie in de periode 15 dec - 1 januari. Zie ook http://www.sovonwintervogeltelling.nl/

Leuk. Ik doe weer mee. Vanuit de eetkamer, uitzicht op zijtuin en achtertuin.

Allerlei voer buiten gehangen om vogels te lokken. Met de sneeuwlaag hier in Groningen is het ook moeilijker wat eetbaars te vinden. Dagelijks vul ik de pindanetjes nu bij en elke dag zijn ze weer leeg. Ik las ergens dat ook een kokosnoot, gehalveerd, gewaardeerd wordt. Nou, onze vogeltjes snappen de kokosnoot niet. Die hangt te bungelen maar wordt niet of nauwelijks bezocht. En dat na het gedoe om kokosnoot met beitel en hamer netjes te splijten...
Misschien als de rest op is. Voorlopig zijn de pinda's en zonnepitten favoriet.

Ik heb gemerkt dat vogels een stuk lastiger op de foto te krijgen dan die planten of bloemen. De vogels, vooral meesjes, springen en schieten heen en weer, en vliegen steeds weer weg als ik in de buurt kom. Ik heb al diverse 'lege' foto's: een pindanetje waar het pimpelmeesje net weer vetrokken is, een lege tak waar de groenling net zal uit te rusten (echt waar), de vuurdoorn waar een seconde geleden nog een merel bessen zat te plukken.
Van binnen krijg zijn de vogels mooi te zien met een verrekijker, beeldvullend, maar op de foto krijg ik ze niet groot genoeg in beeld.

Dan maar buiten proberen. Met wat geduld en koude voeten toch een goudvink fraai op de foto gekregen. Je zou het op het eerste gezicht niet zeggen maar het is echt een foto van 28 december 2005. Het lijkt wel een zomerfoto, je ziet groen en geen sneeuw. De foto is genomen achter in onze tuin. Die wordt afgesloten door een bomenrij met eronder hoog opgeschoten ligusterstruiken. 4 meter hoog, halfwintergroen, nu beetjes oranjig-bruine tint in de bladeren en heel veel zwarte bessen. Bij het steeds snoeien van de ligusterhaag mis je deze bessen... Dus, als je plek hebt, lekker laten uitgroeien. Vroeg in de zomer heb je dan ook de bijna bedwelmende geur van de witte liguster bloemen.

Koolmeesjes en pimpelmezen heb ik nog niet mooi op de foto. Ik blijf proberen.
Mannetjes goudvink.