Hotel Gaasvlieg

Ooit een stukje over gelezen o.a. in een nieuwsbrief van Vroege Vogels: over gaasvliegen en een hotel-voor-gaasvliegen. Prima klusje voor een zonnige 2 januari middag. In de hazelaar hangt nu een gaasvliegenhotel! (*)

Wat heb je nodig:
- 3-5 stenen bloempotjes, die in elkaar passen (als Russische poppetjes)
- stuk stevig touw
Maak in het ene eind van het touw een knoop die groter is dan het gat van het kleinste potje, rijg touw door kleinste potje, leg een knoop aan de buitenkant van het kleinste potje, rijg de andere potjes ook aan het touw, steeds een maatje groter, met steeds een dikke knoop tussen de potjes in. Bovenop een knoop en dan een lus in het andere uiteinde. Hang het hotel op 2 meter hoogte in een boom.

gaasvlieghotel2jan1
gaasvlieghotel2jan2gaasvlieghotel2jan3

Gaasvliegen zijn actief op zwoele zomeravonden en voeden zich met nectar en stuifmeel. Verder 'doen' ze niet zoveel. Nee, dan de
larven van de gaasvlieg, die moet je ook hebben in de tuin. Het zijn enorme rovers die allerlei insecten eten, zolang de prooien maar een zacht lijf hebben. Ze kunnen dan met hun holle kaken de inhoud uit zo'n larf zuigen. Ze eten bladluizen, bladvlooien, schildluizen, mijten, eieren van vlinders en jonge rupsen. Als ze de keus hebben kiezen ze voor bladluizen. In twee-drie weken eten ze dan wel 500 beestjes.

(*) de timing is niet zo handig, ware beter geweest het hotel in september of oktober te maken en op te hangen. Is namelijk overwinteringsplek voor gaasvliegen....