Brrrrr, frisjes

Twee weken geleden schreef ik over de kwakkelwinter. Die is nu al ruim een week ineens ingeruild voor matig tot strenge vorst.
B''', f'isjes!
Voor de kenners: dit is een uitspraak van de piraat in het kraaiennest van het piratenschip. Dat wordt altijd tot zinken gebracht in Asterix stripalbums, als de piraten de gallieers tegenkomen. Deze piraat kan de letter 'r' niet uitspreken en in de tekstballonnetjes staan dan apostrophjes voor elke weggelaten letter 'r'.


Afgelopen nacht was het zeer koud. Het eerste grafiekje van buienradar geeft de temperatuur in Groningen aan de vanaf 1 februari tot 4 februari. De rode lijn op 10 cm hoogte, de blauwe lijn op 2 meter (daar is het wat warmer). De dalen geven de nachttemperatuur aan. Met de sneeuw van vrijdag en heldere nacht van vrijdag op zaterdag is het kwik gedaald tot ruim -19 graden op 2 meter en zelfs -22 net boven de grond. Dat is echt frisjes!!!
Het tweede grafiekje geeft het temperatuur van zaterdag 4 februari in iets meer detail. Je ziet dat de temperatuur vanaf 9 uur/half 10 heel snel begint te stijgen. In amper 3 uur tijd stijgt de temperatuur 12 graden.
Zonnetje geen wind, dat helpt. Vanaf een uur of 1 begint de temperatuur vlak boven de grond al weer te dalen; op 2 meter hoogte zet de daling in tegen 5 uur 's middags, rechts in de grafiek.