Taksterfte Buxus

Langs een tuinpaadje hebben we een 'rups' van buxusbolletjes staan. Die op de hoek had eerder dit jaar nogal te lijden van katten. De buurpoezen en onze eigen katten gebruikten deze als markeerplek. En het eerste struikje werd gelig en toen bruinig en blaadjes stierven af. Maar het werd verdacht toen een struikje midden in de rups (en aan een kant waar de poezen niet makkelijk bij kunnen) dezelfde verschijnselen begon te vertonen.

Hmmm. Ik had op de BBC wel eens van een ziekte bij buxus gehoord: "Box Blight" . Dat heeft in het Nederlands dus taksterfte en wordt veroorzaakt door een schimmel. Eigenlijk zijn er twee soorten schimmels, de ene heet Volutella buxi, de ander -die pas sinds een paar jaar optreedt en zich steeds verder verspreidt- heet cylindrocladium buxicola. Zie bv. http://www.buxushof.nl/Buxusziektes28.pdf

Een snelle toets om na te gaan welke schimmel het is: doe een paar afgesnoeide/aangetaste in een plastic zak, wat vochtig. Na een dag of 2-3 op kamertemperatuur kijken: als er zich kleine bleekroze bolletjes op de onderkant van bladeren hebben gevormd is het de volutella.
Zie foto 4 --> roze balletjes....

Op geinfecteerde takken kunnen de blaadjes dichter bij elkaar aan de takjes zitten, en er treedt verkleuring en uiteindelijk bladval op.
Tja: en er is niet veel aan te doen.
Spuiten met een of ander spul dat in NL verboden is.
In Belgie wel toegestaan.
Ik wil absoluut niet spuiten, wat kan ik dan doen?

Aangetaste delen verwijderen en alle afgeknipte blaadjes verwijderen (niet op composthoop! In de container!).
En zorgen dat de plek waar de struik staat voldoende 'doorluchtig' is.
Zodat de wind de blaadjes in vochtige perioden snel kan drogen.
En snoeigereedschap ontsmetten.

Vooral snoeivormen van buxus zijn erg gevoelig voor deze schimmels. Dus ook onze 'rups'. De schimmelsporen kunnen lang overleven en na snoei via de vele wondjes de plant binnendringen. ......