Tuinrantsoen

Zaterdag 25 februari. Na de korte hevige winter is het nu weer een stuk warmer. Vanmorgen begon met stralende zon (wel nog fris) en niet veel later liep de temperatuur op tot een graad of 11. Een uitstekende tuindag dus. De eerste dag om echt flink wat te doen. Ik stelde voor mezelf een rantsoen vast van 3 uur, om de tuinconditie weer een beetje op te bouwen. Bijna gehaald. Het werd 3,5 uur. En dan ook nog een beetje gespreid. Tussen uur 1 en uur 2: kopje koffie met koekje. Na uur 2: lunch. En toen nog een laatste blok van 1,5 uur. Ook beperkte ik de plek van de werkzaamheden tot het stukje 'voortuin van Ome Job'. Vroeger was dit de voortuin van onze buurman, inmiddels al weer ruim 10 jaar onze tweede voortuin. Voortuin op het zuiden, dus lekker om het zonnetje mee te pikken.

Grootste klus was het afknippen van de reusachtige pol siergras Miscanthus Sinensis 'Malepartus' en het opruimen van alle afgestorven grasdelen. Voorzichtig stappend want overal en nergens schieten de krokusjes uit de grond. Het levert een hoop tuinafval op, maar is wel een dankbare klus: in nog geen uur een totale metamorfose.
Veel meer werk, waar je overigens weinig van ziet, is het verwijderen van (kweek)gras. Op een paar plekken in dit stuk van de voortuin zit kweekgras, erg diep, tussen vaste planten en heesters. Vaste planten neem ik af en toe helemaal uit de grond om kweekvrij te maken. Met de heesters lukt dat niet.De foto is uit 2001. Een paar planten staan er nu ook nog: de ligusterheg, de lijsterbes midden achter, randje armeria maritima langs het grindpad en de hoornbloem in plantenbak tegen het huis (grijswit hoekje linksonder).