Vrolijke klimmer

Vandaag weer een kleine portie zaden gezaaid. Zelf gewonnen zaad, of gekregen via een zadenruil. Een van de soorten is Eccremocarpus scaber (orange). Ik kreeg het zaad in en handgemaakt zakje, dus geen idee hoe de plant eruit zou zien. Wel had ik een vaag beeld in mijn geheugen van langwerpige bloempjes.
Naam intypen in google bracht me bij een leuk artikel van
Romke van der Kaa, in de Gelderlander. Een artikel van 12 januari 2008, maar dat maakt niet uit. Een tuinjaar is een tuinjaar.Vrolijke versierders - Buiten - specials - Gelderlander. En dat stukje gaf me meteen een idee voor een goede standplaats. Aan de schaduwkant van de grote ribesstruik achter in de tuin.

De Eccremocarpus is een rankende klimplant die van oorsprong uit Chili afkomstig is. Buisvormige oranje of rode bloemen, die door kolibries met hun lange snaveltjes bevrucht wordt. Ervaring van Romke is overigens dat de plant zelf in de winter afsterft, maar dat er altijd genoeg zaailingen zijn. Blijkbaar kan de plant ook zonder kolibries bevrucht worden. We zullen zien. Ik heb een rijtje van 7 in een zaaikastje gezaaid....


Terwijl ik dit stukje aan het schrijven was bedacht ik me dat ik misschien al wel eens een foto van een eccremocarpus had gemaakt. Tijdens een vakantie op La Palma. De foto blijkt bij nader inzien NIET van een eccremocarpus te zijn. Het is een wilde groeier die
pyrostegia venusta heet (flame vine). Komt van oorsprong ook uit Zuid Amerika, Brazilie in dit geval, en heeft buisvormige oranje bloemen. Dit exemplaar hing over een schutting als een oranje waterval.