Qatar: Henna

De eerste week van de cursus in Qatar volgden we samen met een groep Qatari. Met de vrouwen uit beide groepen gingen we een avondje op stap. Naar een henna salon en dan lekker eten in een Indiaas restaurant in de Qatar Tennis Club. Henna wordt uit een plant gewonnen, dat is de link met dit log over tuin en planten.

Qatari vrouwen brengen versierselen van Henna aan voor bijzondere gelegenheden. Meestal handen, ook wel voeten, rug of schouder. En bij een trouwerij hoopt de vrouw op een hele donkere kleuring van de Henna, zij gelooft dat dat duidt op veel liefde van de aanstaande bruidegom. Henna slijt na een week of twee van de huid af. Een patroon vond ik wel leuk, toch maar niet op mijn handen, maar wel op mijn voeten. Nu weer terug in Nederland is het veel te koud om op teenslippers te lopen. Jullie zullen het met de foto moeten doen....

Foto van de eerste dag. Henna kleurt donkerder als het warm wordt. Omdat ik steeds sokken en schoenen aan heb en dat lekker warm wordt, is het patroon inmiddels donkerder geworden.

Oeps: pas nu ik wat meer informatie op internet lees, kom ik er achter dat er soms allergische bijwerkingen zijn, vooral als er toevoegingen aan de henna zijn (black henna).

Henna -weetjes:
Gewonnen uit de henna struik, lawsonia inermis.
Uit de kattenstaartfamilie.
Al duizenden jaren gebruikt.
Zeer geurende witte, lichtgele of roze bloemjes.
Van bloempjes wordt ook parfum gemaakt, henna parfum favoriet van Mohammed.
Struik groeit in Noord Afrika, Nabije oosten, India,
Uit gemalen blad wordt groen poeder gemaakt.
Met water of olie wordt pasta gemaakt: de henna.
Pasta met spuitzakje (soort mini slagroom spuit zak) op huid aangebracht.
Kleurstof voor huidversiering of haarkleuring.
Veel gebruikt in moslim landen, vaak versiering voor een trouwerij.
Tijdelijke versiering, blijft 2-3 weken zitten.
Hoe donkerder, des te beter.
Pas op voor 'black' henna.