Rattenstaartlarve

Op de halfjaarlijkse plantenruil liet Eef een potje zien met daarin een heel gek beest. Leek op een emelt (grote larve), maar met een hele lange staart. Zoiets hadden we nog nooit gezien. Geen larve, zei Eef, hij heeft pootjes, zoals een rups.
Dat moest op de photo. Om dan later uit te zoeken wat het is. Beestje even op een linnen tasje gelegd, voor wat beter contrast. Vreemd, was het nou een staart, of had ie een wat onverteerbaar grassprietje gegeten, dat ie nu 'uitpoepte'? Eef nam hem trouwens weer mee naar huis, met wat groenvoer in het potje. Om eens te zien wat er uit kwam na het verpoppen.

Thuis gekomen ging ik zoeken: google: larve zeer lange staart en rups lange staart. Binnen de kortste keren vond ik de 'rattenstaartlarve', de larve van een zweefvliegsoort
eristalis tenax (blinde bij of slijkvlieg). De lange sliert is niet een staart maar een soort adembuis. Deze larve leeft in natte mest/ mesthopen en gebruikt de buis om boven het vloeistofnivo uit te steken en te ademen. Rond juni komen de larven uit de mesthoop om een plekje te zoeken om te verpoppen en zweefvlieg te worden. Deze moet dan een beetje in de war zijn geweest, als ie al in april rondkruipt.
rattenstaart2
rattenstaart0.