Ton ter Linden

Alweer een tijdje geleden, ging ik naar een lezing van Groei& Bloei, afdeling Haren + Groningen. De beide afdelingen hadden samen een lezing georganiseerd, konden door bundeling van activiteit, de kosten spreiden. De spreker van de avond was Gert Tabak, fotograaf, kunstenaar, en het onderwerp was Ton ter Linden, zijn partner, bekende Nederlandse tuinontwerper en ook kunstenaar.
Ik heb de tuinen van Ruinen destijds bezocht (augustus 2003), dat was niet zo lang nadat Ton en Gert verhuisd waren naar een ander plek. De tuinen hadden toen nog een duidelijke 'Ton'-sfeer, inmiddels (weer) nieuwe eigenaars en nu schijnen er dinosaurussen in de tuin te staan.

tonterlindenfoto

Hieronder een paar flarden van de aantekeningen die ik maakte tijdens de lezing. Voor zo ver ze nog te lezen waren (stel je donker zaaltje voor, klein papiertje op de knie, en gekrabbel bij het licht van de geprojecteerde dia's).

Ton ter Linden- Amsterdam- hongerwinter- Muntendam - ei- coma - leerling oppasser Artis - zwaar wit tekeningen dieren - 1951- Jac. P. Thijssepark - 1953 - ballet danser - zolderkamer - Anne van Dalen- ingekleurde linoleum sneden- huis Lida Polak - 1963 - 'schoenendoos' villa in Maarn, bos - 1971- Ruinen - 2000 - Neerbeek -2008- De Veenhoop.

Tuinen -Ton - irissen - alliums - bermooievaarsbek - wilde akelei - papavers- siergrassen - stipa gigantea - clematis curandi, over de grond kruipend - astrantia - phacelia - naast vaste planten, altijd eenjarigen, wilde planten, bollen.

Nieuw voor mij: veronicastrum fascination schijnt daarvoor 'Ton ter Linden' te hebben geheten, aldus Gert. Op wikipedia staat dat ie gevonden is in de tuin van Ton en Gert. Zou het? Wij hebben hem in ieder geval ook in de tuin, een jaar of 7 geleden een stekje van dorpsgenoot Mieke gekregen op een plantjesmarkt.