Cashew-appel

Glaasje wijn, paar cashewnootjes er bij.
Op de verpakking staat dat de noot de pit van de cashew-appel is, die echter niet IN de vrucht maar er ONDER groeit. Aanleiding voor mij om eens uit te zoeken hoe zo'n appel eruit ziet.

Vreemde vrucht. Een beetje peervormig, maar dan met het nootje eronder. De cashewboom groeit in de tropen, groenblijvend, tot 15 meter hoog. Oorspronkelijk alleen in Afrika, maar al in de 16e eeuw brachten de Portugezen de boom naar India. Inmiddels op veel plekken in de tropen. India is inmiddels de grootste producent van de noten. Guinee-Bissau is voor 95% van haar inkomen afhankelijk van de export van de kromme nootjes!
De vruchten zijn schijnvruchten (de pit hangt er onder) en zijn eetbaar. Eigenlijk alleen voor lokaal gebruik omdat ze na de pluk maar 2-3 dagen houdbaar zijn. Als er direct sap van gemaakt wordt kan dat wel geexporteerd worden. Volgende keer bij de toko eens goed kijken. En dan de cashewnoot zelf. Die kun je niet rauw eten! Het omhulsel bevat een bijtende stof die ernstige huisirritaties kan veroorzaken. Als ik dat zo lees is het een heel gedoe om de nootjes (met de hand) uit hun giftige omhulsel te halen, en te branden. Dan pas worden ze lekker.