Bijenzwerm

Na een zeer koude periode en veel te koude lente, was het op maandag 27 mei opeens zonnig, en aangenaam warm. 's Morgens nog fris, nog weinig bijen buiten de twee bijenkasten die bij ons in de tuin staan.. ' s Middag kreeg ik een mailtje van het thuisfront: "Er hangt een bijenzwerm hoog in een boom bij buurman Jan." Wat nu?

bijenzwerm000bijenzwerm11
De imker gebeld, en 's avonds samen met hem op onderzoek uit. De zwerm hing zo hoog, was niets aan te doen, niet te vangen. Maar kwam de zwerm uit 'onze' bijenkasten?
Dat kun je niet op voorhand zeggen. De koningin gaat zwermen met een deel van het volk, maar er blijven altijd veel bijen achter. De kast is dus niet leeg. Aan de buitenkant is niets te zien.

Kast 1: de bovenste honingkast liet een paar gevulde honingraten zien, maar ook nog veel leeg. Duidelijk effect van koude periode. De koningin kan hier niet komen, dus geen uitsluitsel. De middelste laag: raat voor raat er uit gehaald en bekeken: geen verse eitjes, geen koningin, en diverse koninginnedoppen: opvallend grote cellen, die alleen gebouwd worden als de oude koningin dood is of zich klaar maakt om te gaan zwermen. Het ging er steeds meer op lijken dat inderdaad de koningin van deze kast vertrokken is. Toen we de laatste raat uit kast 1 hadden gehaald was het zeker: geen koningin meer. Hier kwam de zwerm vandaan die bij Jan in de boom hangt. Zucht.
koninginnedop1bijenraat12123123

Kast 2: de kast met de zeer goede koningin, een bij gemarkeerd met en groene stip. Vol goede moed begonnen we de raten een voor een te bekijken. Maar al na een paar raten zagen we ook hier: geen verse eitjes, gesloten koninginnedoppen met groeiende toekomstige (goede) koninginnen. En toen we ook hier de allerlaatste raat bekeken was het duidelijk. Ook hier is de koningin weg. Jammer. Ook dit volk is gaan zwermen! Uiteindelijk een (1) koninginnedop laten zitten, en een raat met een andere koninginnedop in kast 1 gehangen. Als het goed gaat wordt nu in elke kast een 'nieuwe' koningin gemaakt.

NB. Op woensdag was de zwerm vertrokken naar onbekende oorden…