Chris Beardshaw: borderrecept

Voor het ontwerp van een onderhoudsarme tuin maakte Chris Beardshaw, Engels tuinontwerper en tuinprogrammapresentator, gebruik van drie typen planten: polvormers (sterke opgaande planten die netjes op hun plaats blijven en buurplanten niet verdringen), bodembedekkers (die hun uiterste best doen om grond te bedekken en onder andere planten doorgroeien) en opportunisten (planten die in het voorjaar de rond uit spuiten, groeien, zaad zetten, en dat zaad her en der tussen de andere planten verspreiden).

Tips voor de natuurlijke onderhoudsarme border
- geen formele lijnen maar vloeiende natuurlijke vormen
- 3-5 planten per vierkante meter
- 50% van oppervlak bodembedekkers, 25% polvormers en 25% opportunisten.
- polvormers in groepjes van 3-5
- grote polvormers aan buitenkant van border
- gebruik voor bodembedekkers steeds een paar groepjes om rond de polvormers te weven (kijk eerst in welke richting ze je blik trekken)
- groepeer dan de opportunisten rond de ander planten, soms heel dicht bij elkaar en dan (in de windrichting) wat verder uit elkaar (alsof de wind de zaden verspreidde)


En als voorbereiding:
- grond goed voorbereiden, verbeteren met veel organisch materiaal
- start polvormers en bodembedekkers gedeelte met containerplanten, liefst 2 liter
- opportunisten kun je prima zaaien
- eenmaal aan de groei: in voorjaar oud spul verwijderen en hele border voorzien van 5 cm dikke laag compost (niet spitten, doen de wormen)
- houdt (vooral) de opportunisten in de gaten en verwijder wat te veel is.

NB. In het voorbeeld in het artikel beschrijft Chris een border van 3,5 bij 5 meter. Het staat er niet bij, maar ik ga er van uit dat het een zonnige plek betreft ('bloemenweide voorbeeld').

De tuin is in de buurt van Liverpool. Welke grondsoort vraag ik mij af?