Waaierkever

Trouwe lezers van dit weblog zullen het weten. Ik blijf me verbazen over de rijkdom aan plantjes en beestjes in onze tuin. Volgens mij zou ik elke dag van elk jaar wel iets nieuws kunnen zien. Als je er maar oog voor hebt. Ik voel me dan een soort Darwin (of recenter Richard O' Hanlon) in eigen tuin.
Bijna een jaar geleden schreef ik een stukje over een heel opvallend insect, tot dan toe voor mij onbekend, onontdekt. Zwart met geeloranje. Echt heel opvallend. Zat op een scherm bloem van wilde peen (eind juli). Zie
Onbekend insect | Beestjes | 't Groentje. Kort daarna kreeg ik een tip van K. voor de juiste naam. Rozenbladwesp. Rozenbladwesp | Beestjes | 't Groentje. Eureka, dacht ik, dat is hem. Tot vorige week. Toen kreeg ik van R. uit Belgie een mail....
Beste,
per toeval op uw site terecht gekomen: het vreemde insect op de wilde peen is geen bladwesp maar een vrouwelijke waaierkever. Het gaat om een parasiet in wespennesten. Wordt zeer zelden gezien. Topwaarneming dus.

Enkele Belgische waarnemingen:
http://waarnemingen.be/waarneming/view/40534516
eentje van mezelf (mannetje):
http://waarnemingen.be/waarneming/view/40122579
R.
Het is een Metoecus paradoxus. Waaierkever. Ook wel waaierdrager, wespenmoorder of zonderlinge waaierdrager. Weer contact met K. opgenomen. Die dacht nog even dat het geen kever kon zijn vanwege de korte dekschildjes, maar na overleg met A. kwam K. tot de conclusie dat het inderdaad de waaierkever is. Dus, totdat iemand anders met een ander voorstel komt: waaierkever, it is.

Speciaal voor R. en K. en A. ook nog (een stukje van) de laatste foto die ik op 23 juli 2011 maakte.