Dag bijen

Met een beetje weemoed zie ik ze vertrekken.
De bijen.
onbekendonbekendonbekend
De afgelopen drie jaar hebben we bijenkasten van imker Doeke in de tuin gehad. Een soort bijen-lease-constructie. In het bijenseizoen, zo van april-augustus kwam Doeke regelmatig langs en hielp ik bij de 'verzorging' van de bijen. Inmiddels heel wat potjes van de ' eigen' honing verorberd, de voorjaarshoning in juni of de zomerhoning in augustus. Heel bijzonder om van zo dichtbij het bijenleven mee te maken. Heb in die afgelopen jaren veel geleerd van het leven in een bijenvolk, en van de reacties van de bijen op hun omgeving. Wat de favoriete bloemen zijn en hoe je een volk met zwerm-neigingen herkent. Een paar keer waren we net te laat en ging het volk zwermen, 20.000 bijen in het rond, imposant! Een van die keren konden we de zwerm weer vangen en had Doeke een extra volk. Ik heb goede en minder goede koninginnen gezien. Nou ja, niet altijd de koningin zelf gezien, want ik blijf het lastig vinden de koningin te ontdekken in de vele duizenden bijen in de kast. Zo'n verfstip op een koningin is dan wel reuze handig! Zonder de koningin zelf te zien, kun je toch vrij makkelijk zien of er een koningin in de kast zit: gewoon kijken naar verse eitjes.
onbekendonbekendonbekend
Waarom gaan de bijen dan toch verhuizen?
Omdat we toe zijn aan wat veranderingen achter in de tuin. Het is inmiddels een soort oerwoud, waar diverse bomen en struiken door elkaar groeien. De vijver is verdwenen onder de ramblerroos. In het bijenseizoen, eigenlijk als het boven de acht graden is, laten we de bijen zoveel mogelijk met rust. Da's goed voor de honingproductie en de rust van de bijen. En dan komt er van snoeien niet veel.
Een paar weken geleden heb ik met Doeke afgesproken om een nieuw adres voor de bijen te vinden. Dat is inmiddels gelukt en de bijen gaan verhuizen. Op een avond, als het bijna donker is en alle bijen binnen zijn.

Ik vind het leuk om me voor te stellen dat 'onze' bijen nog wel eens op bezoek komen. Bij de sedums of klimop. Ze vliegen in een straal van 3 km rond hun kast, en de nieuwe woonplek is in de buurt....
onbekendonbekendonbekend
Dag bijen!