Houtpantserjuffer

Al jaren geleden, op 14 augustus 2010 om precies te zijn, maakte ik deze foto's van een libelle/juffer. Prachtig smaragdgroen. Heb toen niet kunnen achterhalen wat de naam was, en toen is de foto onderop de digitale stapel geraakt. Nu weet ik via een omweg wel de naam, nl. houtpantserjuffer. Mannetje of vrouwtje weet ik nog niet, maar daar krijg ik vast nog wel een tip over.
houtpantserjuffer14mart20102houtpantserjuffer14aug20101
Ik ben de achter de naam gekomen toen ik bij een workshop van Ina en Jan Marbus een takje te zien kreeg, zie foto's hieronder, met de vraag wat deze regelmatige streepjes in de schors van een tak had veroorzaakt. Het blijkt dat de houtpantserjuffer, een kleine libelle, die haar eitjes legt in de schors van een boom of struik die over het water heen hangt. Als de minilarfjes uit het ei (en uit de schors) kruipen, vallen ze in het onderliggende water, om na een (paar) jaar er weer uit te kruipen en libelle te worden. Weer wat geleerd!
takje14mrt2takje14mrt3
takje14mrt1

's Avonds thuis gegoogled om te zien hoe deze houtpantserjuffer er uit ziet, en parbleu, die kende ik van een eigen foto. Na 4,5 jaar weet ik de naam van deze libelle.....
Als ik bij een waterkant met overhangende takken kom ga ik opletten of ik de opvallende (als je het weet!) ei-legsporen kan vinden.