Ghislaine de Feligonde

Ghislaine de Feligonde.
Een klimroos.
Kan in schaduw en zon, in rijke grond of in arme grond.

In najaar 2006 hebben wij een exemplaar geplant bij een laag muurtje met daarbovenop als klimsteun een Frans schapenhek. Doel was de achterkant van het fietsenschuurtje, pal in zicht vanaf het nieuwe terras, een beetje aan het zicht te onttrekken.

Eerste bloei-jaar 2007 een handjevol bloemen.
Foto 1 en 2 laten de bloei en groei van 2008 en 2009.
En op foto 3 de bloemen van dichtbij. De bloemknoppen zijn behoorlijk oranje, als de bloem zich opent verbloeit ze van oranje roze (abrikoos) naar wit. De bloemen staan in trosjes bij elkaar en geuren licht. Hoofdbloei in voorzomer, en daarna in stukjes en beetjes nog nabloei. En voor de herfst en winter heeft Ghislaine nog een verrassing: een weldaad aan ronde botteltjes, die zelfs midden in de winter nog mooi oranjerood zijn. De laatste foto is van 31 januari 2010. Makkelijk voor deze roos, die vlak bij ons terras klimt, is dat ze vrijwel geen stekels heeft.Beetje geschiedenis.
Het is een Franse roos, gewonnen in 1916 door kweker Turbat. Een kruising van 'Goldfinch' x onbekende zaailing. Er bestaat een romantisch verhaal over de persoon waar de roos naar vernoemd is, opgeschreven door de Amerikaan J.H. Nicholas in zijn book 'The rose manual' uit 1930 (of 1933?). Sindsdien is het verhaal in vele boeken over rozen herhaald. Het gaat zo.

In de eerste wereldoorlog raakte een jonge Franse legerofficier, Graaf de Feligonde, zwaargewond en bleef achter in het niemandsland tussen de twee gevechtslinies. Zijn vrouw Ghislaine hoorde van zijn verwonding, en sloop en kroop 's nachts het strijdtoneel op (ik stel me naar een enorme modderpartij bij voor), vond haar gewonde echtgenoot en sleepte en droeg hem eigenhandig naar een veilige plek. Door haar liefdevolle verzorging overleefde de hertog de oorlogstijd. Kweker Turbat was zo onder de indruk van de heldhaftige acties van Ghislaine dat hij besloot zijn nieuwste roos naar haar te noemen.

Maar...... onderzoek door een Franse dame, Madeleine Mathiot, in 2005 heeft uitgewezen dat het verhaal toch iets anders in elkaar zat.

Lees maar:
http://rosarosam.blogspot.com/2009/08/ghislaine-de-feligonde-end-of-myth.html.