De dwergjes van Tuil

Als je een paar honderd jaar oud kunt worden, dan is een handjevol jaren in een oogwenk voorbij. Als je kabouter bent. In de gewone mensenwereld is 5 jaar een lange periode. In 2009 is de laatste keer dat ik over Joost K. schreef. Heb hem al een hele tijd niet gesproken. Maar deze week gebeurde er iets waardoor ik ineens weer aan hem dacht. Donderdag avond lag er een pakketje thuis, een pakketje in boekformaat, en aan mij geadresseerd. Afzender onbekend, wel een (onbekende) postcode achterop.

Het boek heette 'De dwergjes van Tuil', van Paul Biegel. Ook binnenin geen afzender. Verbazing. Het boek gaat over heidedwergjes, de dwergjes van Tuil, en hun avonturen in de natuur. Hoe ze omgaan en samenleven met het bijenvolk in de holle boom, met de konijnen, en met de vlinders. Over de vlindereitjes aan de onderkant van de brandnetelblaadjes, en later rupsen en poppen.
Langzaam begon ik me iets te herinneren. Jaren geleden, in een zeldzame spraakzame bui, had Joost K. mij eens verteld over een verre familie van hem, over heide-dwergjes. Die leefden ver weg, in kabouterstappen gerekend dan, ze woonden op de hei. Deze kleine kereltjes waren nog een stuk kleiner dan Joost, een soort mini-kabouters, een centimeter of 4-5 hoog. Deze dwergjes leefden in volkjes van ongeveer 100 bij elkaar. Joost sprak er met enige vertedering over, maar wilde ze niet te vaak zien. Veel te druk, al dat gekrioel van 100 heidedwergjes om hem heen. Joost vertelde dat een van de volkjes best beroemd was geworden - het volk van Tuil - en dat er zelfs een boek over ze geschreven was.

dwergjes14feb

Nu ligt dat boek hier naast me! Zou Joost het hebben opgestuurd????
Had gekund, maar het is net iets anders gegaan. Via de postcode kwamen we achter het adres van een antiquariaat/ 2e hands boekwinkel in Deventer . De eigenaren van het antiquariaat vertelden wie het boek had laten opsturen. Het was Margriet. Reactie Margriet toen ik haar bedank-mailde:
Dit leek me nou net een boek voor jou! Het gaat over van alles waar je vaak over schrijft, en het beantwoordt ook de vraag hoe je met bijen kunt communiceren. Een veelgebruikte (voor)leeshit hier.
Bedankt, Margriet, hartstikke leuk. Zie ook hier.

NB. Zal toch Joost weer eens gaan opzoeken en vragen hoe het met hem gaat. En of hij het bestaan van dit boek misschien op een stille nacht bij Margriet in het oor gefluisterd heeft.