Bijenkunde

Vandaag kwam Doeke, de imker, even langs. Kijken hoe het er bij staat met de twee bijenkasten die bij ons in de tuin staat. Het had geijzeld de nacht ervoor, taken van omliggende struiken hingen zwaar van de sneeuw/ijzel-laag over tuinpad en boven bijenkasten. Voorzichtig het ijs er af geschud om de takken niet te beschadigen. Temperatuur rond het vriespunt, maar toch net een beetje dooi, de hele dag door gleden hompen sneeuw/ijs van dak en tak af.
Rond kerst is de beste tijd om -indien nodig- aan bestrijding van de Varroamijt te doen.
marco honingbij14mei08_30 kl
Foto: honingbij van Marco van mei 2008

We haalden het deksel van de bijenkast af, en voorzichtig lichtte ik het vel transparante folie op dat boven op de raten ligt; alleen het hoekje waar we de bijen dicht op een kluitje zagen. Omdat het nu zo koud is, zitten alle bijen dicht bij elkaar in de zogenaamde 'wintertros'. Er was een duidelijk verschil te zien in grootte van de kluit bijen, in de ene kast 20-25 cm in doorsnee, in de andere (achterste) kast een stuk kleiner, zo'n 15 cm.
Groter is beter. Zo snel mogelijk deden we de bijenkast weer dicht om afkoeling te beperken. Ik had voor de zekerheid mijn imkerhoedje op, maar dat was achteraf gezien niet nodig. De bijen waren heel traag, slechts twee bijen vlogen op en belanden buiten de kast.