Jakkes, een teek

Zomeravond, poes op schoot, of als het te warm is naast me op de bank. Ineens de uitroep 'HET IS WEER ZOVER! PINCET GRAAG'. Dat betekent dat bij het aaien van de poes opeens een bobbeltje is ontdekt, een teek. Meestal spreidt een van ons de katteharen rondom de teek plat, terwijl de ander met tekenpincet het ondier verwijdert.

Ik houd niet van teken, zo klein als ze zijn (tenminste voor ze zich volzuigen), ze zijn bijna onverwoestbaar. Dat geeft ze iets engs. Ook het idee dat ze met hun kop in de huid van een kat of mens boren om zich daar eens te goed te doen. Waar ik een kattevlo nog kan pletten tussen mijn nagels lukt dat met een teek niet. En ook plattrappen onder een schoen werkt meestal niet. Schoen weer optillen en daar wandelt het loedertje weer...
Met de rand van een klomp en dan goed fijnwrijven op een ruwe steen, dat helpt wel. En verzuipen! In een WC-papiertje wikkelen en dan doorspoelen. Vergeet het papiertje niet, anders blijft de teek gewoon rondzwemmen en spoelt niet door.

Nee ik houd niet van teken.
Maar waarom nu, 24 december een verhaal over teken. Die zijn toch actief zo van maart tot oktober (misschien november)?

Nou vandaag kwam ik er een tegen. Heerlijk warm, de laagstaande zon schijnt tot helemaal achterin de tuin, een beetje bezig geweest met blaadjes van het grasveld vegen. Aan het eind van het tuinpad (rechts achter de vijver voor degenen die de tuin kennen), tegen een halve meter hoog stapelmuurtje, verzamelen zich heel wat blaadjes gedurende het jaar. Beschut plekje uit de wind. Onder de weggeveegde bladeren lag inmiddels een behoorlijk laagje fijne compost. De eerste 'speentjes' van het speenkruid begonnen daarin uit te lopen. En ik kwam ook een groot zaad tegen, grijzig, vlezig, en ongeveer een cm groot. Ik dacht eerst aan een zaadje van oostindische kers (maar die groeien niet in dit bosstuk van de tuin). Met zaad in hand even uit de schaduw van de bomen en in de zon: ik draai het zaadje rond en zie opeens de acht zwarte pootjes.
Jakkes. Een TEEK. In winterslaap. Nou van dit exemplaar heb ik komend jaar in ieder geval geen last meer.Even wat informatie bij elkaar gezocht.
- Volwassen teken overwinteren in de holen van kleine zoogdieren (muizen bv) of in beschutte hoekjes.
- Teken komen ook in Nederland steeds vaker voor. Misschien lette ik er vroeger niet zo op, maar nu kom ik er elk jaar meer tegen in de tuin. Als ik achterin het 'bos' bezig ben zorg ik altijd voor lange broek en vaak ook broekspijpen in de sokken.
- tekenpincet is primahulpmiddel om teken mee te verwijderen.
- het is een fabeltje dat het teken linksom (en niet rechtsom) moet uitdraaien.
- Mocht je zelf door een teek gebeten zijn, schrijf de datum op en controleer regelmatig de 'bijtplek' op een rode ring. Mogelijk ziekte van Lyme
- In sommige gevallen is er sprake van bescmetting met ziekte van Lyme, maar is er geen rode ring zichtbaar. Tja...
- Ixodes ricinus, de schapenteek is de soort die in NL voorkomt
- een teek is een mijt, spinachtige, heeft dus 8 pootjes,
- een teek heeft 3 x in zijn leven een bloedmaaltijd nodig, 1 x als larve, 1 x als nimf, 1 x als teek

Hier een foto van zo'n volgezogen teek.