Oranje balletjes

Eind vorig jaar kreeg ik van Ernst een stek van een buddleja globosa, in het Engels ook orange balls tree. In plaats van paarse of witte pluimen, maakt deze heester bloemen in de vorm van oranje gele balletjes. Heb het struikje in pot binnen laten overwinteren en pas in mei in de volle grond gezet. Afgelopen week kreeg ik onderstaande foto's van Ernst, zo staan ze er nu bij, bij hem in de tuin. Hoe het bij ons er uit zag, vroeg Ernst. Ik ging meteen kijken, hemelsbreed wonen we nog geen kilometer van elkaar, maar ik zag nog geen aanstalten om te bloeien. Wel zag ik dat de naburige buxus wat enthousiast groeit en bijna over de nog maar 50 cm hoge buddleja heen hangt. Zal de buxus terugsnoeien want de gewenst standplaats voor de buddleja is: beschutte plek in de zon, niet te droge grond.

budleijaglobosaernst15juni15budkeiaglobosaernst15juni1522

Over de winterhardheid is het internet niet eenduidig. Op de ene website staat: niet erg winterhard, kan niet tegen kouder dan min 5, best als kuipplant overwinteren. Op andere sites staat: goed winterhard. Dit zal ongetwijfeld met de vochtigheid van de grond in de winter te maken hebben. Van oorsprong komt de plant voor in Chili en Argentinië. Als je de bloei niet zo bijzonder vindt.... de geur moet geweldig zijn. Zou mooi zijn als 'onze' globosa dit jaar nog gaat bloeien. Bloeitijd juni-augustus.

Als de struik niet beschadigd wordt door invriezen zou hij na ongeveer 10 jaar een hoogte van 2,5 meter bereiken. Groeit niet zo snel en stevig als de B. davidii, en zaait zich ook niet zo uit.