Slingeren

In de tweede week augustus kwam imker Doeke de honingkast ophalen. Dat was een van de drie verdiepingen van de bijenkast in onze tuin. Door de truc met het uitlooprooster, zie Honing | Elders | 't Groentje, zaten er bijna geen bijen in deze honingkast, da's makkelijk voor het honingslingeren, alleen de raten, zonder bijen. Doeke heeft zijn kasten op een paar plekken staan: sinds een paar maanden bij ons in de tuin, op een verborgen plekje op de golfbaan van Noordlaren, in een bijenstal in de tuinen van het kantoor van het Groningerlandschap in Haren.

  • Op een doordeweekse avond half augustus ging ik met hem mee.
  • Eerst kijken bij de kasten in Noordlaren, die maakte Doeke gereed voor verplaatsing de volgende dag naar de (bijna) bloeiende heide. Doeke is niet van de heidehoning, zeer taai, moeilijk slingeren, maar mede-imker Willem wel.
  • Toen naar de bijenstal in Haren: daar hielp ik mee de tjokvolle honingraten uit de kast te halen: Doeke haalde ze uit de bijenkast, schudde (bijna) alle bijen er af en gaf ze aan mij door. Ik plaatse ze dan weer in een lege kast. Daar gaan normaliter 12 raten in, maar als ze vol met honing zijn zijn ze zo zwaar dat een volle kast niet te tillen is: we deden dus maximaal 7-8 raten in een kast voor het transport.
  • Transport terug naar de 'slingerplek'. In de garage onder zijn flat stond een elektrische slingermachine en een rij emmers, en een tafel om de raten voor te behandelen. De bijen hebben elk celletje in een raat keurig afgedekt met een wasplaatje, dat slingert zo lastig. De imker halt met een speciale vork, de 'ontzegelvork' , alle dekseltjes van de cellen af, bij voorkeur met zo weinig mogelijk beschadigen van de cellen: dat kost opbrengst. Na uitleg door Doeke heb ik ook een paar raten 'ontzegeld', da's nog lastiger dan het lijkt.

  • doeke9aug1doeke 9aug 2doeke9aug3

  • Vier raten in de slingermachine, zachtjes beginnen, en pas later het toerental verhogen. Net als de trommen van een wasmachine die soms begint te stampen als de was wat verkeerd geladen is, begint de slingermachine te stuiteren als de vier raten niet netjes (naar gewicht) in de bak zijn gehangen. Onderaan de machine, een krantje waaruit de honing begint te druipen, door een zeef. Later gaan de honing door nog en tweede zeef in opvang emmers.