Prent

In verse sneeuw is het mooi zoeken naar voetsporen van dieren.
Een andere naam voor dieren sporen is dieren prenten.
In onze tuin hebben we een mysterieus spoor ontdekt.
Het is een zoogdier, geen vogel.
Het dier
loopt (in tegenstelling tot springen van bv. een konijn).
Het dier heeft duidelijk afzonderlijke tenen aan de voetjes, en het lijkt erop dat het beest ook nagels heeft. De afdrukken zijn smaller dan die van een kat.

Lastig is dat op de plekken waar de sneeuw te hoog was, de precieze afdruk niet goed te zien is, alleen de globale afdrukken in de sneeuw. En op andere plekken heeft het mysterie-beest zich omgedraaid en heen en weer gelopen, hier lopen de voetafdrukjes door elkaar heen.

Lastig vind ik ook dat de afdruk veel lijkt op die van een eekhoorn, maar dat ik niet kan bepalen of de voor en achterpoot afdruk verschillend is (zou zo moeten zijn voor een eekhoorn); bovendien
springt een eekhoorn meer dan dat hij loopt...
Een egel verwacht ik niet op dit tijdstip, en bovendien denk ik dat dan ook een spoor van zijn buik zou zien (egel staat laag op zijn pootjes). (*)
Uiteindelijk kom ik tot de conclusie dat het spoor van een
steenmarter is!


FOTO links: het gaat om het lange gebogen spoor midden in de foto.
FOTO rechts: linksonder mijn voetstap, daar net rechtsboven, poezenpootje.
De kleinere afdrukjes met kussentjes en nagels zijn van het mysterie-beest.


Een aardige website voor dieren prenten is:
Diersporen herkennen: prenten en pootafdrukken | GEOlution . GEOlution is de persoonlijke website van Arjan van den Bosch en Corina Brouwers uit Venlo. Met allerlei onderwerpen die zij interessant vinden.

(*) Dit logje schreef ik op 19 december. Zondag 20 december kreeg ik een mail van Sieneke, onze buurvrouw. Van welk beest dacht ik dat het spoor was? Zij had ook zulke sporen in de sneeuw gezien en buurman Reint had de dag ervoor (dus de 19e december) een egel achter in de tuin zien lopen. Op 19 december! Met sneeuw en meer dan 5 graden vorst.
Twijfel.