Maandfoto juni 2015: Witte iris

In onze tuin staan heel wat Siberische lissen, van die prachtig paarsblauwe bloemen met driezijdige symmetrie. Elke paar jaar deel ik weer wat van de dichte pollen en afgelopen jaar heb ik heel veel stekjes opgepot en deels in de composthoop geplant. Altijd handig om weg te geven. Aan de buurvrouw bijvoorbeeld. Die heeft inmiddels ook al een flinke pol in de border die grenst aan onze tuin. Vorige week begonnen ze te bloeien, en ineens werd mijn oog getrokken door iets vreemds. Naast alle blauwe bloemen staat er ineens een witte Siberische lis tussen! Toevallige mutatie of gewoon door de buurvrouw ervoor geplant? Erg mooi in ieder geval.

witte schoonheid4juni

De Siberische lissen bloeien maar kort, dus niet net een week op vakantie gaan, dan mis je de bloei. Even googlen leert mij dat er heel veel witte vormen zijn, onder andere 'snow queen' of 'white swirl'. Dus waarschijnlijk inderdaad er naast geplant....
En toch: Heel even voelde ik de verrassing en de spanning dat er spontaan een nieuwe vari
ëteit was ontstaan uit onze irissen (bij de buren). Ik kan me voorstellen dat kwekers en veredelaars van planten op zo'n (geluks)treffer hopen.
Zie ook
hier en hier.