Aardbeving in Groningen

Woensdag avond 15 en donderdag avond 16 augustus waren er twee aardbevingen in Groningen. Die van donderdag was stevig voor onze contreien, 3.4 op de schaal van Richter. De beving is ook in onze woonplaats Haren gevoeld. Wij hebben het zelf niet gevoeld, maar onze topzware pruimenboom wel! We hebben aardbevingsschade!

pruimberuk12aug4pruimbreuk12aug2
pruimbreuk12aug1pruimbreuk12aug3

Donderdagavond nog niets aan de hand en vrijdagochtend bij het rondje door de tuin…. in eerste instantie viel het niet op, maar toen ik iets verder de achtertuin inliep wel: een enorme tak, ongeveer 1/3 van de boom was afgebroken. Diameter tak zeker 10 centimeter.

In de loop van de dag heb ik de tak in stukjes gezaagd en alle -nog net niet rijpe- pruimen verwijderd. Zeker 20 kilo. Zou je er nog wat mee kunnen? Misschien na laten rijpen. Buurman Jan nam een emmer van 10 liter mee, tuinvriendin Willie kwam op haar scooter aan en nam inhoud van emmer van 35 liter mee! Ze reed twee keer, om ook nog twee emmers met super rijpe kleine paarse pruimpjes mee te nemen. Die hoefden overigens niet geplukt te worden, ze vielen continu vanzelf naar beneden. Hoefden alleen maar geraapt te worden.