Varens en de wet

Ik begon dit stukje over de koningsvaren te schrijven omdat we er een in de tuin hebben staan. En ik een mooie foto had van een van de vruchtbare bladeren met sporen doosjes. Met groen gefilterd licht.
Eerst maar even de foto.Bij deze.
En toen ging op internet wat meer achtergrond informatie opzoeken. Over vermeerderen van varens. En kwam van alles tegen. Over de magische krachten die aan de varens -en met name de sporen- wordt toegeschreven in Slavische landen. Maar dan wel als je de sporen verzamelt, in de kortste nacht, terwijl je omringd wordt door demonen. Klinkt behoorlijk gevaarlijk. Maar
als het je lukt kun je de taal van de bomen spreken (lijkt me wel wat). En ik las dat alleen het bovenste deel van een vruchtbaar blad sporendoosjes heeft. Ik ging meteen naar buiten om te kijken, en ja hoor: het onderste deel van deze bladeren was gewoon groen en geveerd, en de bovenste 20-30 cm zagen er goud-bruin-beige uit, zoals links op de foto. Soms kijk je wel maar zie je niet. Totdat iemand je er op wijst of je er over leest.

Al digitaal 'doorbladerend' kwam ik op een website met de titel ' Varens en de wet'. Intrigerende titel, die ik geleend heb als titel voor dit blogje. Zie
Varens en de wet . En ik begon daar weer verder te lezen. Zo weet ik nu dat het verboden is varens zoals de koningsvaren in het wild te verzamelen. Maar dat er voor het ruilen van varenplantjes op een plantjesmarkt uitzonderingen kunnen zijn, mits uit eigen tuin afkomstig. Op bovengelinkte website staat ook een stukje over een varenkwekerij, in het franstalige deel van Belgie. Maar veel dichterbij is ook een varenkweker. In Eelde/Paterswolde. Alleen is die normaliter niet voor publiek toegankelijk. Eens kijken of ik er toch een keer een bezoek kan brengen.