Vastgevroren

Sinds een week is de winter ingevallen, en ik ben er niet aan toe gekomen om elke morgen een wakje in het ijs op de vijver te smelten. Het ijs is inmiddels flink aangegroeid. Vrijdag heb ik een pannetje en drie waterkokers vol kokend water nodig om een rond gat in de grote vijver te smelten. Vrijwel meteen vormen zich al weer ijsnaalden op het oppervlak en de poezen komen snel water drinken. Ik zet een piepschuimen doos over het gat, en hoop dat het een beetje open blijft, zodat moerasgas kan ontsnappen. Anders worden de kikkers en salamanders vergiftigd.

Het vriest zo hard de nacht van vrijdag op zaterdag, dat er weer een een behoorlijke laag ijs op ligt. Pannetje met een waterkoker is nu genoeg. Pannetje zakt netjes door het ijs. Maar tot mijn schrik zie ik bij het verwijderen van de pan een hele hoop bootsmannetjes in het wakje. Die zaten (vastgevroren?) onder of in het ijs en drijven nu aan het oppervlak in het minivijvertje.
Zie de eerste drie foto's. Ze maken af en toe een flauwe beweging.


De laatste foto is een paar uur later genomen. Deze bootsman is helaas al weer voor de helft vastgevroren en niet meer te redden. Een paar andere worden in de loop van de dag wat actiever in het 'open' water en zwemmen weer wat rond. Als ze nou vannacht maar onder het ijs gaan zitten....
NB. De kleine vijver ligt geheel in de schaduw. Bijna de hele dag bezig geweest om daar een gat in te smelten, 8 waterkokers. Centimeter of 15 dik.