Bijensteek

Donderdag avond kwam ik thuis van mijn werk. Terwijl ik het pad op reed kwam imker Doeke nog even langs. Kwam een paar raampjes verwisselen in de bijenkast. Dus ik meteen mijn imkerhoed op en weer even mee kijken. Deze keer wel handschoentjes aan, van die tuinhandschoenen: aan de binnenkant rubber, aan de bovenkant stof.

Ik stond te kijken en de bijen waren redelijk geagiteerd. Op een van de ramen zaten alle bijen met hun kopjes in de honingraten. Dat doen ze als ze bang zijn. Niet om hun kop in het zand te steken, maar om zich vol te zuigen met honing. Als ze dan onverhoopt moeten vluchten hebben ze tenminste een vooraadje honing bij zich. Een paar bijen zoemden venijnig. Geen zorg. Imkerhoed-net beschermt mijn hoofd en gezicht.

Een bij gaat op mijn linkerhand zitten en brengt zijn achterlijf naar voren om te steken.
Ik realiseer me dat grof geweven stof natuurlijk geen bijensteek tegenhoudt. Dus ik probeer de bij met mijn rechterhand weg te tikken. Dat lukt, maar op rechterhand zit ook een bij. Steek. Tja, toch maar eens op zoek naar bij-bestendige handschoenen. Voelt overigens minder vervelend dan een wespesteek.
< hier stond een plaatje van gebak 'Bijensteek', op verzoek van eigenaar (copyright infringement), verwijderd>

Even gegoogled op bijensteek.
Bijensteek, wespensteek, dazenbeet - Reizen & vrije tijd - Gezondheid - dokterdokter.nl (Iets met een kalf en een gedempte put). Angel zsm verwijderen door weg te krabben. Gif uitzuigen. Zsm na de steek warm water gebruiken schijnt bijengif te inactiveren... Na de steek met wat gras of grond over de plek wrijven. De bij laat naast de angel ook een geurstof achter, die kan andere bijen aantrekken. Wil je dan even niet! Dit was mijn allereerste bijensteek. Bij de tweede even goed opletten. Als je allergisch bent (zeer zeldzaam) ontstaat dat bij de tweede bijensteek.