Suikermais

Twee jaar geleden een minimoestuin van 1x 1 meter geprobeerd. Met daarin peultjes, leek ons lekker. Maar… een vrij stukje grond in het vroege voorjaar, blijft natuurlijk niet vrij. Later in het seizoen hingen alle 'buurplanten' over de minimoestuin heen. De peultjesplanten kwamen jammerlijk aan hun eind door slakkengeknaag.
Dit jaar nieuwe poging, groot(s) aangepakt, naast de herfstframbozen een stuk grond van maar liefst 3 x 3 meter vrijgemaakt. Eddy wilde aardbeien, zonnebloemen en (suiker)maïs. De aardbeien had ik een beetje laat verplant, ze waren al in bloei. Nog wel wat vrucht gedragen, maar niet overdadig. De zonnebloemen zijn mislukt. Die vinden de slakken te lekker, zelfs als ze al een halve meter hoog zijn.

suikermais20aug1suikermais20aug2
mais20aug0
De suikermais daarentegen…. reusachtig. Een van de planten is ruim twee meter hoog. Ik heb de plantjes voorgezaaid in wc-rollen binnen, binnen de kortste keren groeiden ze daaruit. Uitgeplant en een paar plantjes verloren in de nattigheid, en daar een paar nieuwe tussen gezet. Twee soorten, een zakje zaad van lokale tuincentrum, en een paar korrels van Frank. De ene soort geeft blonde 'pruiken', de andere 'koperrood'. Ik weet alleen niet meet wat wat is. De pruikjes, kolfkwast (of baardharen) genoemd, waaronder later de kolven groeien blijken de stampers van de vrouwelijke bloemen te zijn. En die grote pluim bovenaan is de mannelijke bloem. Zie voor meer weetjes: De teelt van suikermaïs : vers oogsten op het juiste moment! - GroentenInfo .

Gistermiddag de eerste twee kolven geplukt en direct in de pan gedaan. Het was vier uur 's middags toen we op het terras de eerste oogst oppeuzelden. Misschien toch nog iets te vroeg geplukt, had niet zo heel veel smaak en ook (na de kook) erg bleek van kleur. De andere kolven laten we nog even doorgroeien.