Baard

Old men's beard.
Dat is een Engelse volksnaam voor de clematis vitalba, de bosrank.
Deze inheemse clematis komt veel voor in bijvoorbeeld Limburg, en kan met gemak hele bomen overgroeien. Bij ons in de tuin groeit ie samen met een kamperfoelie in de pergola.
Het BBC programma Gardeners' World besteedde op 12 oktober aandacht aan clematissen, aanleiding om 13 oktober deze foto in onze tuin te maken en dit stukje te schrijven.
klimop8okt1
klimop8okt2klimop8okt3

Bedoeling in onze tuin was: de blauwe druif via de ene paal van de pergola laten groeien, de clematis via een andere paal: eerlijk delen van de ruimte. Het is echt een titanenstrijd geworden: beide planten hebben een enorme groeikracht. In het groeiseizoen knip ik diverse keren meters lange uitlopers van de een of de ander af, in een poging ze een beetje gescheiden en in toom te houden. Rechts van de pergola staat een enorme, oude laurierkers. De struik is meters breed en hoog. De clematis strekte eerst een voorzichtige rank uit naar de laurierkers, toen een beetje meer. En nog wat meer. Inmiddels is heeft de laurierkers een pruik van zilveren pluizenkrullen. In dit geval meer 'old men's hair', dan 'old men's beard'.