Spaanse vlag

Op vakantie op Rodos ook een van de grote attracties aldaar bezocht: de vlindervallei bij Petaloudes. In een uurtje (als je langzaam loopt) kom je door een smal bebost beekdalletje. Klaterend beekje, groen gefilterd licht onder de schaduw van o.a. amber bomen. Hier schijnen vanaf half juni tot september vele vlinders van een bepaalde soort te komen om te paren. Het betreft de Euplagia quadripunctaria, in het Nederlands de Spaanse Vlag. Die naam zal wel komen van de kleuren. In rust geel en zwart, in vlucht rood-oranje.

Entree bij de ingang en een taverne en winkeltje bij de uitgang. Waar eerst honderduizenden vlinders vlogen worden het er steeds minder, nu nog duizenden in de piektijd. Een relatie tussen de afname van vlinders en toename van toeristen lijkt voor de hand te liggen. In een poging om deze belangrijke toeristenattractie te redden zijn er allemaal regels gesteld: je mag geen harde geluiden maken (niet klappen om de vlinders te laten opvliegen), niet van de paden af, je loopt over een afgeschermd pad, trappetje op en af.

We bezochten de vallei op 3 juni, en twee dagen ervoor waren er nog geen vlinders gesignaleerd.... Dus toen we er opeens een zagen, precies op ooghoogte, 1 meter van het pad af, dachten we eerst aan een geintje van de beheerder: gewoon een dode vlinder met een speld op de boom geprikt. Maar later zagen we er meerdere zitten en ook enkele vliegende exemplaren. Niet veel nog, maar toch meer dan 10.NB. In de wandeling er naar toe bleken we bij nader inzien ook al een Spaanse vlag te hebben gezien. Vliegend kregen we ze echter niet op de foto.
Voor een plaatje daarvan: zie Spaanse vlag (vlinder) - Wikipedia

De vlinder blijkt overigens ook in Nederland voor te komen, maar daar zeer zeldzaam te zijn. Kijk vooral eens als je bloeiend koninginnekruid in je tuin hebt staan. Daar schijnt de Spaanse Vlag dol op te zijn. Komt ook in Belgie voor. En op de kanaaleilanden (Engelse naam: Jersey Tiger Moth).

Het is een dagactieve nachtvlinder uit de familie van de beertjes.