Dokonjo Daikon

Zoals wij in Nederland onze dominomus hadden, zo hadden ze in Japan dokonjo daiko, "the radish with the fighting spirit".

Omdat de mus in de categorie beesten valt, deze uit de kluiten gewassen radijs ook maar in deze rubriek gezet.

In het BBC news van 3 februari (toch geen komkommertijd zou je denken, zie link 1) wordt aandacht besteed aan het droeve verhaal van de reuzen rettich, een soort radijs, in japan. Deze Rettich of Daikon, trok zich niks aan van drukte of asfalt en groeide dwars tegen de verdrukking in. De Japanners hadden zo'n bewondering voor deze eigenwijze radijs, dat ze er een bordje bijzetten met de tekst "Observe with affection".

De daikon werd een symbool voor doorzettingsvermogen, ook in moeilijke tijden. Groot was dan ook de schrik in Japan toen een of andere onverlaat in november 2005 de rettich 'onthoofde'. In het hele land werd getreurd om het heengaan van de dappere rettich. Hij kreeg zelfs zijn eigen website (zie link 2). De snoodaard die deze wandaad had begaan kreeg waarschijnlijk wroeging, want enkele dagen later werd het afgesneden stuk geretourneerd. Het restant was echter verschrompeld en snotterig.
Er schijnt zelfs overwogen te zijn om uit DNA van het restant te proberen een nieuw exemplaar op te kweken.

(Helaas is de afloop van het verhaal niet bekend, dat heb je vaak met komkommertijdverhalen...)

link 1: BBC NEWS | Asia-Pacific | Japan tries to save giant radish (http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/4677262.stm)
link 2: http://www.kogu.cn/dokonjo-daikon/ ( http://www.kogu.cn/dokonjo-daikon/)En zo zag ie er na onthoofding uit:http://www.kogu.cn/dokonjo-daikon/