Vijversoep

Ooit kregen we van de buren een niet meer gebruikte zeskantige vijverbak. Een aantal jaren geleden heb ik die ingegraven vlakbij het terras. Bedoeling was dat de vijver ook 's winters vanuit huis zichtbaar was. Dat laatste is nog niet gelukt, er staat een heg voor.
De vijver ligt op een tamelijk schaduwrijke plek, ook nog eens onder een (aangewaaide) lijsterbes. Op onverklaarbare wijze heeft deze kleine vijver een heleboel kroos. Onverklaarbaar omdat ik de vijver gevuld heb met water uit onze grote vijver, geen kroosje te zien daar. Waarschijnlijk meegenomen door een amfibie die van een andere vijver met kroos naar onze kleine vijver is toegeworpen. Of ligt het misschien aan de schaduw?

vijversoep3nov

Het kroos zorgt voor nog meer schaduw en had een paar weken geleden het hele oppervlak bedekt. Met een zeef heb ik zo veel mogelijk er uit geschept. En ook de drijvende besjes die van de lijsterbesboom in het water vielen. Toch ziet het water er wat vreemd uit, een beetje melkig, helemaal niet helder:
vijversoep.
Toen ik er vandaag langsliep zag ik een bruine kikker met zijn koppie boven water op een drijvend takje hangen. Zou er te weinig zuurstof in het troebel water zitten? Ik ga morgen nog even met de zeef aan de gang om de laatste kroosjes weg te halen en de geheel over de vijver hangende irissen af te knippen.