Recept voor een bijenhotel

Ingredienten voor een bijenhotel
- wijnkistje
- bamboestengels, of andere holle plantenstengels, in stukjes aan de achterkant dicht
- blokken hout, gaatjes boren 7-8 mm.
- papieren rolletjes
- plankje of stukje zink als afdakje

bijenhotel14mei1
bijenhotel14mei2bijenhotel14mei3

Sinds een paar weken hangt dit bijenhotel bij ons aan de schuur, niet helemaal in volle zon, dat zou nog beter zijn. Op foto 2 en 3 zie je al wel vers metselwerk. Veel van de bijenhotels die je in de winkel koopt zien er leuk uit met bamboestokjes, praktijk is vaak dat de gaatjes te klein zijn voor de meeste solitaire bijtjes. Of je moet hele grote bamboe hebben, bij ons zijn de gaatjes maar 1-2 mm. Beter is om redelijk grote gaten (8 mm) in blokken hout te boren.
Al googlend kwam ik een site tegen waar iemand kokertjes maakte van stevig papier (A4 vel in vieren, stukken oprollen rond een potlood, met plakband kokertje dichtplakken en achterkant opvouwen en ook dicht met plakband, of met een nietje). Een mooi klusje om in de wintermaanden de kinderen te laten knutselen, neem papier dat een beetje stevig is en niet meteen vochtig wordt. Op foto drie zie je tussen de bamboestengels een wittige plek, dat zijn ca 30 papieren kokertjes, eens kijken of die ook bewoond gaan worden...
Zorg ervoor dat alle onderdelen van het bijenhotel klemvast in het kistje zitten, vogels hebben de neiging om er onderdelen uit te trekken om bij de lekker hapjes te komen (soort snackbar, uit de muur).