Ingewikkeld!

Ingewikkeld, die familiebanden.
Het begon met onderstaande foto van vanmiddag van een pimpelmees en een koolmees op onze pindasilo. Als begeleidende tekst wilde ik even de twee wetenschappelijke namen, beiden uit het zangvogel geslacht
parus (echte mezen) opnemen. Met zoiets erbij als: twee neven.

pimpelenkool23mrt
Even googlen en klaar, dacht ik. Maar nee zo simpel is het niet: de pimpel- en koolmees zijn tegenwoordig in verschillende geslachten ingedeeld.

Het zit zo (status 23 maart 2013). Het laatste woord is er nog niet over geschreven. Door steeds verdergaand DNA onderzoek, wordt de indeling regelmatig gewijzigd.

  • Je hebt eerst een superfamilie: Sylvioidea, in die superfamilie horen heel veel kleine zangvogels uit de hele wereld thuis
  • Daaronder heb je de orde van de zangvogels (Passeriformes)
  • Daaronder heb je een heleboel families: zoals de echte mezen (parus), de buidelmezen, de staartmezen, maar ook zwaluwen, leeuweriken en buulbuuls.
  • En de vroegere familie parus (paridea) bestaat sinds kort uit verschillende geslachten…. Cyanistes (met oa de pimpelmees), Lophophanes (met o.a. de kuifmees), Periparus (met o.a. de zwarte mees, Parus (met o.a. de koolmees) en Poecile (met. o.a. de matkop).

De koolmees heet nog steeds: Parus major
De pimpelmees (voorheen Parus caeruleus) heet nu : Cyanistes caeruleus.
Geen volle neven meer, maar eerder verre achterneven.

Snappie?