Schedel

Sommige mensen verzamelen schedels en botten.
Van wilde dieren, met vervaarlijke tanden, of van dinosaurussen, reusachtig groot.
Op de foto zo'n schedel.

schedelegelaig1
schedelegelaug2egellijkje

Gevonden in eigen tuin. De schedel met bovenkaak. En de twee losse onderkaken. Deel van de kiesjes er nog in. Nog best lastig om deze puzzel van drie onderdelen in/aan elkaar te zetten in de oorspronkelijke stand. Twee handen zijn niet genoeg, is mij gebleken. Op de bovenste foto heb ik een plankje als hulpstuk gebruikt. Anatomisch toch nog niet helemaal correct denk ik, het bovenste scharnierpunt van de onderkaak, steekt door de oogkas omhoog. Hmm.

In dit geval kan ik wel precies aangeven welk diertje het is. Eind maart vond ik onder een plank die tegen de schuur stond het restant van een overleden egeltje. Ik zag alleen de stekeltjes, de buitenkant. Het beestje was wellicht te klein geweest om de winter te overleven op deze plek.
Eind augustus, zag ik achter de schuur, het stekelhuidje liggen, een halve meter van de plek waar ik eerder de foto had genomen (foto drie). Misschien was er een poes mee aan de haal gegaan. En toen ik op de plek van de eerdere vindplaats keek .... zag ik daar het schedeltje liggen. Keurig schoongemaakt door allerlei kleine opruimertjes-van-de-natuur.