Dopluiz'n

Naar aanleiding van een logje vorige week over bladluizen, kreeg ik een reactie van blog-lezer Jov.
Over dopluizen. Die zitten vooral op houtachtige planten. Vooral als je ze zomers buiten hebt en ' s winters binnen. Dan is het vaak te warm en te donker.
En dan slaan de dopluizen toe. Meestal merk je dat aan plakkerige bladeren en als je aan de onderkant van de bladeren kijkt, zie je de kleine bruinige vlekjes, vaak langs de bladnerf. Lastig te verwijderen. Bij ons is een grote ficus benjamina uiteindelijk na een paar jaar overleden. Zomers ging het prima buiten, en 's winters binnen was het een sneu geval. Nu ja, laatste keer heb ik de plant ook niet op tijd binnengehaald, en toen het ging vriezen….
Jov doet dat anders. En al heel lang! Ben benieuwd of andere lezers ook zo'n succes hebben.

Dag Tineke,

Je verhaal over bladluizen bracht me op het idee je iets te schrijven over dopluizen op planten die binnen overwinteren.
In 1965 nam ik uit Israël een takje mee van een plant die overduidelijk verwant is met de bekende Chinese roos (Hybiscus). Maar deze heeft scharlakenrode bloemen die half dicht zitten, maar waar de stamper en de meeldraden ver buiten de bloem uitsteken. Ik heb ze hier niet gezien.
Al die jaren heb ik de plant die er uit kwam doorgestekt. Maar het was een probleem om ze 's winters binnen goed te houden. Ze zaten altijd onder de dopluizen. Van die bruine wratten. En ook bladluizen kwamen er op voor. Bij toeval kwam ik er achter hoe je dat kunt voorkomen.
Bij het binnen halen in de herfst (deze kunnen een of twee dagen nachtvorst verdragen) bespuit ik ze met Spruzit (van Ecostyle, bevat pyrethrine) of Savona (een mengsel van alcohol en vetzuren) en misschien gaat het ook met een mengsel van spiritus en groene zeep. Ik doe dat een keer als ze nog buiten staan en nog een keer als ze net binnen zijn. Daarna heb ik helemaal totdat ze weer naar buiten gaan, half april, geen last meer van. Ik vermoed dat er eitjes op zaten, voor mij onzichtbaar, die ik ik 'de nek heb omgedraaid'.
Misschien werkt het ook bij andere planten die 's winters binnen moeten staan. Ik ben in ieder geval verbaasd dat het zo effectief werkt.

Hartelijke groet, Jov
.