Hommelnest

Deze foto is al van een maand of twee terug. Volop in de bloementijd en hommels in overvloed. Ik was al een tijdje op zoek naar nesten van hommels en uiteindelijk had ik er een gevonden. In de rechterbovenhoek van een luchtrooster in de buitenmuur van ons huis zat een 1 cm groot gat, waar de hommels in verdwenen. Dus ergens onder de vloer of in de spouw zat dit jaar een hommelnest!
hommelnest29juli

Je kunt ook speciale hommelkasten plaatsen in de tuin als nestelplaats voor een hommelvolkje. Als tip werd gezegd, voeg een paar hondenharen/ dierenharen toe. Waarom: de lucht van 'beest' vindt een hommelkoningin blijkbaar lekker, favoriete plekken zijn ook oude muizennesten in de grond.
Iets later in de zomer kon ik deze conclusie 'live' aanschouwen.
1. Het was een van die weinige hete dagen, en ik had tuinstoel 's middags in de schaduw, vlakbij het huis neer gezet, ongeveer op de plek waarvan de foto is genomen. Lekker boekje lezen. Tot ik uit de ooghoek iets zag bewegen. Een muis rende vanonder een struik (net buiten beeld rechts), langs de muur,
rits, het hommelgat in! En even later nog een.
2. Ik had op een andere plek in de tuin in het begin van de zomer een stenen bloempot op zijn kop neergezet, gevuld met wat pluis en droog gras, bedoeld als hommelpot. Toen ik daar een maand of twee later in keek (ik had daar nog geen hommel gezien), zag ik onder de pot een gegraven hol, en regelmatig hoorde ik muizenpiepjes!

Nu blijf ik achter met de vraag:
wil een hommel een oud muizennest, of wil een muis een oud hommelnest? Of zijn het gewoon concurrenten voor dezelfde woonruimte? Zitten jullie ook wel eens met dit soort vragen?