Kolibrievlinder

De kolibrievlinder (ook wel onrustvlinder of meekrapvlinder) komt in erg warme zomers in Nederland voor.
De Latijnse naam is macroglossum stellatarum. Het is een pijlstaartvlinder en de vlinder slaat heel snel met zijn vleugels. Hierdoor lijkt ie wel op een kolibrietje. Net als andere pijlstaartvlinders heeft de kolibrievlinder een hele lange roltong, een centimeter of 3, net zo lang als het lijfje van de vlinder.

De eerste keer dat we hem bij ons in de tuin zagen was in 2003. Hangend voor de lange buisbloemen van de kamperfoelie, zo'n snelle vleugelslag dat er een snorrend geluid vanaf komt. En nu weer gezien op 2 september. Dit is waarschijnlijk een vlinder van de tweede generatie, de generatie die in Nederland verpopt is. De eerste generatie komt in warme jaren uit Zuid Europa en heeft dus een lange trek achter de rug als we hem in mei of juni zien. De nakomelingen van het september-exemplaar zullen onze winter niet overleven. Het is niet helemaal duidelijk of de vlinders van de tweede generatie ook weer naar het zuiden trekken.

Na de zeer hete juli en zeer natte (koele) augustusmaand was het vandaag weer een graad of 20, met af en toe een bleek zonnetje. En een wolk van vlinders op de buddleja. Naast veel atalanta's (zo veel heb ik er dit jaar nog niet bij elkaar gezien), een gehakkelde aurelia, wat kleine vosjes en.... een kolibrievlinder!

Meteen maar een hele serie foto's gemaakt, in de hoop dat er een bij zat die scherp was.
De vlinder heeft zo'n snelle vleugelslag, dat is altijd afwachten.