Zebrarupsen of gevangenisboefjes

Niet zo moeilijk om te zien waarom deze rupsen zebrarupsen heten.

Hoewel: gevangenisboefjes zou ook een mooie naam zijn. Foto gemaakt in een recent bezochte tuin in Noordlaren, aan de rand van het Noordlaarderbos, op de grens van Groningen en Drenthe. Als je goed kijkt zie je dat ie lange haren heeft.

De rupsen zitten op Jacobskruiskruid en hebben er al heel wat van weggeknaagd.

Een plant waarover de meningen nogal verdeeld zijn. De plant is namelijk behoorlijk giftig, en vooral eigenaren van vee (paarden en koeien) vinden dat de plant bestreden moet worden. Er zijn gevallen bekend waarbij een koe of paard overleden is na het eten van dit kruid. De rupsen hebben daar geen last van. Ze eten de giftige plant en slaan de gifstoffen op vlak onder hun huid. Voordeel: geen vogel eet ze op (giftig) en zelf hebben ze geen last van het gif: na het vervellen blijft het gif gewoon in het afgestroopte velletje achter.

De rups is de rups van de Sint-Jacobsvlinder. Nou die vlinder nog eens proberen de vlinder zelf te spotten: vlinder uit de familie Arctiidae (de beertjes), opvallend rood-zwart. Volgens de omschrijving een dagactieve nachtvlinder (jahaa). Vliegtijd van april tot begin augustus.
Vooral te vinden op zandgronden waar de waardplanten Jacobskruiskruid en andere kruiskruiden veel voorkomen. Wij wonen op veengrond, maar hebben ook een paar Jacobskruiskruiden in de tuin. Eens goed opletten.

NB. In Australië en Nieuw Zeeland hebben ze recent de deze rupsen geintroduceerd om aldaar het jacobskruiskruid te bestrijden. Hopen dat dat niet uit de hand loopt. Ze hebben een Australië slechte ervaringen met introduceren van nieuwe soorten...