Oranjeborstje

Parmantig vogeltje, zo'n roodborst. En niet in het minst bang. Dit exemplaar blijft op een meter of twee van mij vandaan. Maar je schijnt ze (bijna) handtam te krijgen als je ze elke dag op zelfde tijd en plaats voert. En na verloop van tijd het voer in je open hand houdt. Dat is me een beetje te veel van het goede.
's Winters vrij dicht bij huis, dan komen ze op het zaad af. Maar ook de rest van het jaar een trouwe tuinbezoeker. Vooral als ik net een stuk grond omgewoeld heb of de composthoop heb omgezet.

Een paar weken geleden waren we getuige van een klein roodborstjesdrama. Het zijn zeer agressieve, territoriale vogels. Op een middag hoorden we 'BONK'. Vogeltje tegen de voorruit gevlogen. Van binnen naar buiten gekeken om te kijken of we een slachtoffertje zagen liggen. Ja een behoorlijk daas roodborstje, half op zijn zij. En terwijl we keken werd de aangeslagen vogel aangevallen door aan ander roodborstje. Oneerlijke strijd. De gebotste vogel trok zich terug onder de taxus. Daar vonden we hem de volgende ochtend....