Bijentelweekend

In het jaar van de bij 2012 past ook een bijentelweekend. We doen jaarlijks mee met vogels tellen, soms ook met vlinders tellen, en nu dus bijen tellen. Zelfde recept. In het aangewezen weekend, 12 en 13 mei 2012 in dit geval, een half uur lang bijen tellen. Er is een bijenzoekkaart te koop of te downloaden en advies is om zoveel mogelijk bijen te fotograferen en ze dan van de foto's proberen te determineren. Letten op haren, kleuren, gezicht, lengte van tong! Op de bijenzoekkaart staan 'maar' 20 wilde bijen, meer kun je er vinden via een leuke website DierenZoeker .

Van kwart voor 1 tot ongeveer kwart over 1 op zondag 'renden' Eddy en ik door de tuin, elk met een fototoestel. Deels zonnig, ook een dikke wolk af en toen. Weinig wind. We fotografeerden veel lege bloemen, de bij was net weggevlogen bij het afdrukken, of bewogen bijtjes. Maar ook een hele serie fraaie foto's. En toen kwam het op determineren aan, van de foto. Hmmmm. Dat blijkt erg moeilijk! Een paar met zekerheid, maar een heleboel weet ik niet. Daar ga ik nog eens deskundigen voor raadplegen. Wel mooie plaatjes.

Bijgaand twee foto's, de bovenste bij van mij, de onderste bij van Eddy. Die laatste vind ik zo grappig, met de achterpootjes gestrekt.
Aanvulling 17 mei: Met dank aan Anne-Jan en Kees: beide keren een rosse metselbij, osmia rufa boven een vrouwtje, onder een mannetje.