Honingbij (2)

Ik dacht dat bijen honing van bloemen verzamelen. Maar dat is niet zo. Bijen verzamelen nectar van bloemen. Nectar is heel veel water en een klein beetje suiker. De bij bewaart de nectar in haar honingmaag. En dat geeft ze aan andere werksterbijen door. Deze werksters-van-de-binnendienst stoppen de nectar in de cellen in de raten. Door de warmte in de kast verdampt het water in de nectar. De zoete stroop die overblijft is de honing.

Een bij-van-de-buitendienst (of haal-bij) verzamelt ook stuifmeel. Het stuifmeel zit tussen de haren van de achterpoten als een soort klompje. Stuifmeel is voedsel voor bijenlarfjes. Ook stuifmeel wordt in cellen opgeslagen. En de bij stampt het stuifmeel nog even flink aan met de kop. Zo past er meer stuifmeel in elke cel.

En omdat stuifmeel er in soorten en maten is, en ook in een variatie van kleuren, kun je een heel kleurenpalet zien in de bijenkorf.
Deze foto is eerder in 2007 genomen, in de bijenkast van Jaap. De zomerhoning is over een wat langere periode verzameld, er zitten verschillende soorten honing in. In ieder geval: linde, klaver, braam en wilgenroosje.

Zie ook: Honingbij (1)FOTO: verschillende soorten stuifmeel