Woordwolk

Op veel weblogs kom je zogenaamde woordwolken (tag clouds) tegen. Er zijn allerlei (gratis) programma's te vinden op internet om van die woordwolken te maken. Je kunt ze maken van een stuk tekst (brief, werkstuk) of van een website of weblog. Hoe vaker het woord in de tekst voorkomt, des te groter wordt het afgedrukt.


Bovenstaande woordwolk heb ik gemaakt van de teksten in dit weblog 't Groentje, hele jaar 2011. En het plaatje hieronder is alleen van de laatste 6 stukjes (eerste week februari 2012).Ik heb het programma
Tagxedo (zie Tagxedo - Creator) gebruikt. Simpel programma waarbij je makkelijk 'ongewenste' woorden uit de woordwolk kan verwijderen (bv lidwoorden, maar ook veel gebruikte werkwoorden of woorden als dit en deze). Ook woordwolken in verschillende kleuren of vormen plaatsen is super eenvoudig. Lettertypen wijzigen is fluitje van een cent. Probeer het ook eens.

NB. Een ander veelgebruikt programma is
Wordle. Het mooie van Wordle is dat je de taal kunt instellen en dat dan bv. lidwoorden automatisch weggelaten kunnen worden.