Bouwen voor Beesten

Aankondiging in 't Dorpshuis:

Groei & Bloei en Wilde Plantenkring organiseren lezing:
'Bouwen voor (en tegen) Beesten'
door Jan Doevendans uit Groningen
Datum: woensdag 14 maart 2007 
Plaats : Hortus, Haren
Aanvang : 20.00 uur, zaal open vanaf 19:30 uur

Afgelopen week weer een lezing van een enthousiast spreker gehoord.
Jan Doevendans, ecoloog.
Hij kwam vertellen over manieren waarop je in je eigen tuin een goed plekje kunt maken voor allerlei beesten en beestjes.
Belangrijkste tip: niet te goed opruimen. Laat een stukje gras ongemaaid, laat een hoekje van de tuin rommelig, laat op bepaalde plekken aangewaaide wilde planten staan, laat een paar struiken ongesnoeid. Die stronk van de omgezaagde boom is perfect voor allerlei insectjes. En voor vogels die insecten komen peuteren.

Jan laat allerlei voorbeelden zien hoe je beest-vriendelijk kunt bouwen. Een kiertje tussen bakstenen, zodat vleermuizen kunnen overwinteren in de spouw. Een houten blok met allerlei gaatjes (3-9 mm) erin geboord, waarin allerlei metselbijen en behangersbijtjes hun eitjes leggen. En een kunstnest voor de huiszwaluw om onder de overstekende dakgoot te hangen. Nuttig in gebieden zonder klei, huiszwaluwen bouwen hun nesten gewoonlijk van klei. Ook erg mooi zijn rieten daken. Insecten wonen in de holle rietstengels en als het een keer winter is dan krijg je de prachtigste ijspegels aan zo'n rieten dak: "da water, da wil langs het riet naar beneje", aldus Jan, met Brabantse tongval (al woont ie nu al ruim 30 jaar in Groningen).

Veel tijd besteed Jan tegenwoordig aan 'bouwen tegen beesten'. Hoewel hij een warm voorstander is van alles wat leeft, zal hij beesten niet ten koste van alles beschermen. Als mensen echt last hebben van beesten in huis moet je er wat aan doen. Dat is vrijwel altijd gifvrij mogelijk. Zo haalt Jan wespennesten weg met een stofzuiger (doe dat pas als de larven volwassen zijn geworden, de wespen zijn nuttige opruimers van duizenden en nog eens duizenden muggen en andere insecten!). Hij wordt vaak bij mensen of bedrijven geroepen als er een 'probleem' met beesten is. Bijvoorbeeld de aannemer die gister een berg zand stortte om een bouwklus te beginnen en er vandaag achterkomt dat oeverzwaluwen een nest aan het bouwen zijn in de berg zand. Of de mevrouw die belde omdat een merel, met zangplek op de balkonrand, elke keer de ramen besmeurde (omdat ie daar elke keer een concurrent meende te zien)....