Kerkyra - vogels

Welke vogels hebben we het meest gezien tijdens onze wandelweek op Kerkyra (Corfu)?

Mussen en huiszwaluwen.

1. De mussen waren onze wekker. Hele luidruchtige typjes als ze onder een dakpan van het balkon van je hotelkamer wonen. Erg leuk was dat ze voor het eerst uitvlogen terwijl wij op het terras zaten te kijken. Ze kwamen overigens die avond wel weer 'thuis' slapen, dus ook volgende ochtend weer we weer vroeg wakkergetsjilpt. Naast dakpannen zijn ook elektriciteitskasten geliefd. Zie foto 1.

2. Huiszwaluwen zijn geweldige acrobaten. Wat een vliegkunst, met elegante bochten en razendsnelle wendingen. En dat alles in een strakzittend metallic blauwzwart pakje. Ik wist alleen niet dat het van die kwebbelaars zijn. Als ze op een elektriciteitsdraad zitten te balanceren zitten ze onophoudelijk met elkaar te kwebbelen. Ze kwamen vaak recht op ons af vliegen om dan met een razendsnelle bocht het balkon weer te verlaten.

Nestjes onder dakgoten, gemetseld van kleipropjes en strootjes. Wist je trouwens dat ze heel trouw terugkomen en dit jaar al het fundament bouwen voor het nest van volgend jaar? Een kleilaagje van een tot anderhalve centimeter. Dat kan deze zomer mooi uitharden en volgend jaar wordt de rest van het nest erop gebouwd. Dit laatste heb ik van een Griek, Kostas, gehoord die zelf vijf zwaluwnesten in en aan zijn huis heeft. Zie foto 2.Verder gehoord en gezien: de hop, de vlaamse gaai, de merel (alleen in het bos, niet in de dorpen).
Kippen (in kippenhok), af en toe een meeuw, een buizerd.
En een tuwiet-tuwiet-vogel: niet gezien, wel veelvuldig gehoord. Een voor mij onbekend geluid.